Grove boller med solsikkekerner

Grove boller er gode til næsten alt. Morgenmad, frokost, aftensmad eller serveret til supper, salater og gryderetter. De er altid gode at have i fryseren.

Ingredienser

Se ingredienser

  • 500 g hvedemel
  • 100 g solsikkekerner
  • 250 g fuldkornsrugmel
  • 250 g rugkerner
  • 50 g gær
  • 2 dl lunken vand
  • 5 dl lunken mælk
  • 1/2 tsk salt
  • 2 spsk smeltet smør

Luk

Fremgangsmåde

  1. Smuldre gæren i en skål
  2. Smelt smørret i en gryde og hæld vand og mælk i
  3. Hæld den cirka 37 grader varme blanding af smør, vand og mælk over gæren og rør rundt indtil gæren er opløst
  4. Tilsæt solsikkekerner, rugkerner og fuldkornsrugmel bland godt
  5. Derefter tilsættes salt og lidt efter lidt af hvedemelet indtil dejen er fast (det er ikke altid nødvendigt at bruge al hvedemelen)
  6. Dæk skålen med fx en viskestykke og sæt dejen til hævning i ca 40 minutter, indtil dejen cirka fylder dobbelt så meget
  7. Hæld dejen ud på et meldrysset bord og ælt godt og rul derefter ud til omkring 25 boller
  8. Sæt bollerne på en bageplade og lad dem efterhæve i cirka 30 minutter
  9. Bag bollerne på den nederste hylde i ovnen ved 220 grader i cirka 12 minutter til de er gyldne og fine. De bør have en hul lyd, når du banker let på dem med fingrene