Grove boller med solsikkekerner
Grove boller er gode til næsten alt. Morgenmad, frokost, aftensmad eller serveret til supper, salater og gryderetter. De er altid gode at have i fryseren.
Ingredienser
Se ingredienser
- 500 g hvedemel
- 100 g solsikkekerner
- 250 g fuldkornsrugmel
- 250 g rugkerner
- 50 g gær
- 2 dl lunken vand
- 5 dl lunken mælk
- 1/2 tsk salt
- 2 spsk smeltet smør
Luk
Fremgangsmåde
- Smuldre gæren i en skål
- Smelt smørret i en gryde og hæld vand og mælk i
- Hæld den cirka 37 grader varme blanding af smør, vand og mælk over gæren og rør rundt indtil gæren er opløst
- Tilsæt solsikkekerner, rugkerner og fuldkornsrugmel bland godt
- Derefter tilsættes salt og lidt efter lidt af hvedemelet indtil dejen er fast (det er ikke altid nødvendigt at bruge al hvedemelen)
- Dæk skålen med fx en viskestykke og sæt dejen til hævning i ca 40 minutter, indtil dejen cirka fylder dobbelt så meget
- Hæld dejen ud på et meldrysset bord og ælt godt og rul derefter ud til omkring 25 boller
- Sæt bollerne på en bageplade og lad dem efterhæve i cirka 30 minutter
- Bag bollerne på den nederste hylde i ovnen ved 220 grader i cirka 12 minutter til de er gyldne og fine. De bør have en hul lyd, når du banker let på dem med fingrene