Fastelavns boller med flødeskum

Er fast del af fastelavn er selvfølgelig de lækre fastelavnsboller. Her har vi en dejlig opskrift med flødeskum og marcipan. Disse boller bliver lette og luftige og og børnene kan sagtens være med til at lave dem. Der bliver cirka 20 boller ud af denne portion.

Viste du, at i Sverige kaldes denne type fastelavnsbolle for “semla”? Svenskerne sætter gerne fastelavnsbollen i en dyb tallerken, hælder lidt varm mælk i tallerkenen og spiser anretningen med en teske.

Ingredienser

Se ingredienser

  • 100 g smør
  • 3 dl mælk
  • 50 g gær
  • ½ tsk. salt
  • 1-2 tsk. stødt kardemomme
  • 1 dl (85 g) sukker
  • 1 æg
  • Ca. 12 dl (ca. 720 g) hvedemel
  • 1 æg til pensling

Fyld:

  • 250 g marcipan
  • ½ l piskefløde
  • Formelis til pynt

Luk

Fremgangsmåde

  1. Smelt smørret ved vag varme i en gryde, og tilsæt mælken. Hæld blandingen over i en skål
  2. Tilsæt gær, salt, sukker og æg, og rør godt rundt
  3. Kom melet i lidt efter lidt, og rør rundt, til du har en smidig dej. Jo mindre mel du bruger, jo mere luftige og lækre bliver bollerne
  4. Hæld dejen ud på køkkenbordet, og ælt den godt
  5. Lad dejen hæve under viskestykke i ca. 45 minutter
  6. Pres luften ud af dejen, og rul 20 lige store boller
  7. Læg dem på 2 bageplader med bagepapir
  8. Efterhæv tildækket i ca. 30 minutter
  9. Tænd ovnen på 225 grader (varmluft 210 grader)
  10. Pensl bollerne med sammenpiske æg, og bag dem i 10-15 minutter, til de er gyldne. Har du en varmluftsovn, kan begge plader bages på en gang. I en almindelig ovn kan du kun bage en plade ad gangen
  11. Lad bollerne kæle helt af på en rist
  12. Fyld: Riv marcipanen groft, og rør den lind med ca. 5 spsk. af fløden
  13. Pisk resten af fløden til skum
  14. Skær et låg af bollen, og tag lidt af bollens indmad ud
  15. Fyld marcipan og flødeskum i hullet, læg låget på, og drys med flormelis
No Responses